The Slat House represents an unusual two – storey extension, and sophisticated remodelling of a 1930’s semi-detached house, to provide an extra bedroom, bathroom and study/ garage by Carl Turner-architects.

The client specified an extension, which would open up the interiors of the house during the summer, creating a more fluid connection with the densely wooded garden.

Slat House hausloop 01

 

They also wanted a ‘tough’ and flexible series of internal spaces, which are able to adapt to the changing needs of a growing family.

Slat House hausloop 02

 

The driving design concept was to define the extension as a lightweight ‘box’.

Slat House hausloop 03

 

Timber cladding was specified as a practical necessity to reduce the load of the building, but also for aesthetic purposes to blend the building into its wooded surroundings.

Slat House hausloop 04

 

The width of the cedar panels (slats) determines a module by which all window and door openings were organised. This rigour lends the building it’s stark, modular appearance.

Slat House hausloop 05